Рубрики та категорії
Більшість людей починають свій день з чашки кави. Цей бадьорий та ароматний напій заряджає нас енергією. Хтось воліє каву розчинну, хтось тільки свіжомелену. Одні довіряють цей процес кавоваркам та кавомашинам, а інші є прихильниками кавового ритуалу – варіння напою в турці власноруч. Але всіх нас поєднує одне – бажання отримати максимальне задоволення від смаку та аромату кави. Тому питання, як вибрати хорошу каву, є дуже актуальним.
То як вибрати каву?
Розчинна кава – дуже популярний зараз продукт. Приготування цього напою, безумовно, заощаджує час, але часто його в наш час підробляють. Тому правильним буде дати кілька порад. По-перше, краще купувати каву сублімовану або гранульовану, а не порошкоподібну. Гранули в гранульованій каві повинні бути рівні і цілі, великі, не розфарбовані і світло-коричневого кольору. Сублімована кава, завдяки висушуванню глибоким заморожуванням, є дуже якісним продуктом, оскільки зберігає смакові та ароматичні властивості. Однак і коштує ця кава на порядок дорожче. По-друге, рекомендуємо купувати розчинну каву вже відомих вам брендів і в добре знайомих торгових точках. І, по-третє, обов'язково звертайте увагу на термін зберігання. Хороша розчинна кава не може мати термін зберігання понад 18 місяців.
Мелена кава коштує трохи дешевше за зернову, що робить її досить популярним товаром. Однак не варто забувати, що його можуть підробляти, додаючи цикорій, крохмаль або ячмінь. Це легко перевірити, засипавши ложечку кави у склянку із холодною водою.
Натуральна кава триматиметься на поверхні, а добавки осядуть на дно та пофарбують воду. Тому при виборі меленої кави теж існує кілька порад. Краще купувати таку каву у вакуумній упаковці. Відкривши пачку, понюхайте каву. Показником якісної кави буде насичений аромат, без присутності гіркості. Не радимо також брати великі пачки, тому що після відкриття аромат такої кави досить швидко вивітрюється, втрачаючи свої смакові якості.
Варто також звернути увагу на помел. Якщо ви варите каву в турці, краще вибирати каву дрібного (тонкого) помелу. А для кавоварки підійде середній та великий помел. І, знову-таки, вибирайте знайомі вам бренди та торгові точки, яким ви довіряєте.
Коли запитують «Яка кава краща?», то більшість любителів цього напою однозначно відповідають – зернова, свіжомелена. Безперечно, це так. Найбільш ароматна, насичена і смачна саме така кава. А вже який сорт вибрати, залежить від ваших смакових уподобань.
З найбільш поширених зараз сортів кави виділяються два – арабіка та робуста. Сорти арабіки ніжніші і м'якіші, а робусти – ароматніші і міцніші. Тому здебільшого виробники змішують ці два сорти у різному відсотковому співвідношенні, щоб задовольнити смак будь-якого цінителя цього напою.
Важливим є і місце, де виростала каву. Так, наприклад, колумбійська кава відрізняється тоншим смаком та ароматом. Насичений м'який кавовий смак без гіркоти та тонким присмаком шоколаду додадуть напою сорти, вирощені у Гватемалі. Любителям кислинки у каві можемо порекомендувати сорти кави, вирощені у Коста-Риці чи Бразилії.
Відмінну ароматну каву вирощують на Кубі, наприклад, сорт арабіки Гуантанамо – насичений, з легким тютюновим присмаком, найвідоміший у всьому світі.
Найбільш відомі торгові марки виробників кави: Lavazza, Alvorada, Dallmayr, Kimbo, Gimoka, Bruno та ін.