Рубрики та категорії
У сучасному світі на прилавках магазинів можна зустріти величезний асортимент вин, з якого нелегко вибрати найякісніший алкоголь. Вибір утруднюється тим, що більшість покупців, які вирішили придбати напій до будь-якої урочистості, не знає основних правил вибору.
Як вибрати вино у магазині:
Насамперед ретельно вивчіть етикетку. На ній, як правило, можна прочитати багато важливої інформації про вино, до якої належить:
- Назва виробника. Винокурні, що виготовляють якісний алкоголь, поміщають назву великим шрифтом і на видному місці.
- Рік урожаю. Якщо вино виробник виготовив із використанням концентратів, то на етикетці він не вкаже період збирання винограду.
- Сорт винограду. Найчастіше гідні вина виготовляють змішуванням кількох сортів ягід. Якщо вино сорту одного винограду, воно є дуже дорогим і продається в спеціалізованих магазинах.
- Регіон вирощування винограду. Дана деталь не є основною, але все ж таки говорить про якість спиртного.
- Термін витримки (у бочці та пляшці). На невдалому напою відсутня інформація про витримку.
- Рівень національного контролю за якістю. На етикетці вина, «творці» якого дотримуються всіх правил виробництва, зазначається стандарт якості. Країни, що входять до трійки найкращих виробників вин у світі, мають такі стандарти:
- - вина Італії – DOCG, DOC, IGT, VdT
- - вина Франції – AOC, VdP, VdT
- вина Іспанії – DOC, DO, VdT, VdM - Назва імпортера. Якщо той самий імпортер зустрічається на етикетках дорогих, хороших вин, обраний напій навряд чи виявиться неякісним. Приділивши увагу етикетці, варто також уважно поставитися до місткості, що зберігає вино.
- Тара. Купуйте пляшковий або бочковий алкоголь. Надійні виноробні компанії, які поважають споживачів, не заощаджуватимуть на місткостях.
- Пробка. Бажано, щоб вона була дерев'яною.
Останньою ознакою гарного вина є його аж ніяк не дешева вартість. Якісний алкоголь завжди коштуватиме своїх грошей.
Отже, коли вибір вина зроблено, наступним кроком має стати подача напою до столу.
Насамперед напій «вино» потрібно відкрити і, вийнявши пробку, понюхати її, потім саме спиртне і зробити ковток. Лише після цього вино можна подавати гостям. Важливу роль грає температура сервірування. Білі та рожеві слід охолоджувати сильніше, ніж червоні. У спекотне літо вино краще вибирати легке, освіжальне з відтінками фруктів. У холодну зиму – потужніші та складніші.
Дегустація та рейтинг вин
Дегустація – важливий етап визначення якості напою. Багатьох цікавить, як називається дегустатор вин. Професія дегустатор вин полягає в оцінюванні поточної якості та особливостей алкоголю. Відмінність сомельє від дегустатора в тому, що сомельє має ширше коло обов'язків (в ресторані), ніж дегустатор вин, який займається лише професійною оцінкою.
Рейтинг вин є оцінкою спиртного за певною шкалою. Детальніше про рейтинг вина, що припав вам до смаку, можна дізнатися, заглянувши до списку кращих вин за версією спеціалізованих журналів, конкурсів або критиків (наприклад, від журналу Wine Spectator найкращі вина отримують оцінку від 95 до 100).