Мартіні часто називають напоєм для гурманів, адже його п'ють повільно, насолоджуючись смаком та ароматом букету прянощів, квітів, фруктів та трав. Мало хто знає, що до складу цього алкоголю, який також називають вермутом або кріпленим вином, входить понад 35 компонентів. Що ж є Мартіні вермут, як його пити і з чим подавати? Читайте у нашій статті далі.

Особливості Martini

Трохи поринемо в історію. У 1847 році розпочала свою роботу італійська гуральня Distilleria Nazionale da Spirito di Vino, в яку прийшов працювати успішний підприємець Алессандро Мартіні. Спільно із травником Луїджі Россі він розробив рецепт на основі вина, трав, прянощів. По суті, він наситив сухе вино настоянками та витяжками із трав. І цей напій отримав назву свого творця – Martini.

Мартіні позиціонувався як напій для гурманів та еліти. Про це свідчить той факт, що в 1863 Martini назвали найпопулярнішим і затребуваним алкоголем в середовищі аристократів. Сьогодні назва цього напою стала ім'ям загальним, відповідно, Мартіні сприймається як окремий вид алкоголю.

Склад Мартіні

Рецептура «аристократичного алкогольного напою» зберігається у найсуворішому секреті. Але деякі компоненти вдалось розгадати. Так, більшість різновидів Мартіні включають витяжки та настої з таких рослин:

  • ромашка,
  • коріандр,
  • гвоздика,
  • ваніль,
  • троянда,
  • м'ята,
  • деревій,
  • кмин,
  • звіробій,
  • фіалка,
  • імбир і т.д.

У виробництві використовують не тільки стебла та листя рослин, а також насичені ефірними оліями насіння, суцвіття та кореневі відростки. Причому компонентний склад відрізняється для різних видів вермуту. Але незмінним інгредієнтом кожного виду Мартіні є полин, що надає напою характерної ноти гіркуватості.

Види Martini вермут

Сьогодні виробляється величезна кількість різновидів цього алкогольного напою, міцність яких варіюється від 14,9 до 33 градусів. Перерахуємо лише найпопулярніші види Мартіні:

  1. Martini Rosso 16% - гіркуватий, але дуже ароматний, кольору бурштину за рахунок карамелі, що використовується в складі.
  2. Martini Bianco 16% – м'який смак доповнюють аромати прянощів та ванілі, колір світлий.
  3. Martini Rosato 15% – рожевий вермут із пряним смаком, у складі якого яскраво виражені гвоздика та кориця.
  4. Вермут Martini Fiero солодкий 15% - насичений цитрусовий смак з домінуючим ароматом апельсина, також чітко чути мед та ваніль.
  5. Martini Extra Dry 18% - сухий вермут з 2,8% цукру, у смаку простежуються ноти лимона, малини та ірису.
  6. Вермут Martini Bitter 25% готується на основі спирту. Рубіновий на колір і гіркуватий на смак алкоголь насичений пряними та фруктовими нотами.
  7. Martini Rose 15% – напівсухий ігристий Мартіні, для виробництва якого беруть виноград білих та червоних сортів. Алкоголь має гарний вишневий колір.
  8. Martini Spirito 33% – алкогольний напій для чоловіків. Такий вермут має міцний і гіркувато-солодкий смак.

Як правильно пити та подавати Мартіні

Martini вермут вважається аперитивом, тому подається перед їжею, а також для вгамування спраги. Мартіні п'ють повільними ковтками, розтягуючи задоволення і насолоджуючись букетом прянощів та трав. Цей напій найбільше підходить для вечірок, свят, фуршетів, а не застілля.

Подавати Мартіні потрібно охолодженим до 10-15 градусів. Занадто холодний чи теплий алкоголь втрачає свої первісні смакові якості. По суті, смак вермуту втрачається, а аромат, навпаки, насичується смаковими нотами. Охолоджувати можна як сам напій у пляшці, так і келихи. Також можливий варіант подачі Мартіні вермуту із кубиками льоду.

Martini вермут, види якого ми перерахували вище, подають у спеціальному посуді:

  1. Келихи конусоподібної форми з довгою ніжкою, які отримали назву «мартинки» та «мартишки». Допустимий об'єм такого келиха становить 90-240 мл. За такої подачі вермут довго зберігає смак і аромат навіть на відкритому повітрі.
  2. Низькі грановані склянки. За такої подачі пити Мартіні можна тільки в чистому вигляді. Подібні склянки часто використовують для таких видів алкоголю, як коньяк або віскі.

Важливо. Martini не подають у шотах або чарках для міцного алкоголю – це вважається поганим тоном. Також не можна використовувати келихи для вина чи шампанського.

З чим пити Мартіні

Оскільки Мартіні має невисоку міцність, то пити напій можна самостійно. Але за бажання можна використовувати такі гастрономічні поєднання:

  • оливки або маслини без кісточок;
  • вишня, полуниця, ківі, інші фрукти та ягоди;
  • часточки лимона чи апельсина;
  • гіркий чорний шоколад;
  • тверді сири;
  • кільця цибулини;
  • солоні горіхи;
  • крекери;
  • шинка і т.д.

До того ж алкоголь часто подають із соком. Наприклад, вермут Martini Rosso стає м'якшим і свіжішим при поєднанні з вишневим або апельсиновим соком (рекомендовано брати 2 частини алкоголю та 1 частину соку). А ось Martini Bianco відмінно гармонує з тоніком чи содовою у співвідношенні 1:1. Можливі поєднання і з іншими видами свіжого соку: лимонний, апельсиновий, грейпфрутовий, ананасовий.

Коктейлі з Мартіні вермут

Якщо вино, сухе ігристе та інші різновиди алкоголю п'ють у чистому вигляді, то Мартіні часто використовуються для коктейлів. Серед найпопулярніших коктейлів на основі Мартіні можна виділити такі:

Класичний

  • сухий Мартіні Extra Dry - 10 мл;
  • горілка – 40 мл;
  • сік лимонний – 5 мл;
  • кубики льоду.

Цей коктейль пив сам Джеймс Бонд. Його секретом називають процес приготування, який передбачає ретельне змішування інгредієнтів у шейкері: лід+горілка+мартіні. А готовий напій у келиху можна прикрасити цедрою лимона або оливками без кісточок.

Мартіні 50/50

Цей коктейль передбачає змішування в рівних частках вермуту і джину - 40 мл і 40 мл. Нотки полину, які характерні для Мартіні, цікаво поєднуються з ялівцем джину. Напій подають охолодженим або доповненим кубиками льоду.

Б'янко Санрайз (Bianco Sunrise)

  • 50 мл Мартіні Bianco;
  • 75/75 мл апельсиновий сік та журавлинний морс;
  • 150 г кубиків льоду.

З цим коктейлем можна зустрічати світанок після вечірки. Адже після змішування інгредієнтів унизу келиха з'являється «червоне сонце», а вгорі – «зоря, що сходить».

Коктейль для дівич-вечора

Martini Rosso (100 мл) у поєднанні з ігристим шампанським (150 мл) і малиновим або полуничним сиропом (30 мл) приємно дивує солодким смаком з довгим чарівним післясмаком. Подають напій із кубиками льоду, листочками м'яти, ягодами.

Корисна порада. Пити чистий Мартіні або розведений содовою, тоніком, абсентом можна з келиха. А ось коктейлі на основі вермуту п'ють із використанням соломинки.

Тепер ви знаєте, яку міцність має вермут Martini Bianco та інші види напою, а також з чим і як подавати, як правильно пити. Підписуйтесь на наші розсилки новин, щоб отримувати ще більше цікавої та важливої інформації, включаючи надходження новинок, анонси акцій та знижок, корисні добірки товарів.

Автор: Яна Мусієнко, копірайтер Napoli

ТОВАРИ ІЗ СТАТТІ: