Кількість
|
Вартість
|
||
|
Назва «Шампанське» офіційно можна застосовувати виключно до білого ігристого вина, яке було виготовлено лише у провінції Шампань у Франції. Але в нас традиція називати так усі «газовані вина». Коли саме стартувала історія цього напою – точно не відомо. Оскільки ігристим вино стає при утворенні вуглекислого газу, раніше цей процес контролювати не вміли. І в середні віки такий напій в принципі не пили. До того ж через підвищення внутрішнього тиску пляшки мали звичку лопатися. Згодом змогли винайти міцніші пляшки, і проблема тари, що вибухає, стала менш частою, але природу бульбашок ще ніхто не розумів. 1662 року Крістофер Меррет пояснив, що бульбашки з`являються від цукру і процес взяли під контроль. Причому безпосередньо шампанське ігристе було далеко не завжди. Раніше так називали кисле рожеве вино з Шампані. Поступово ігристий напій перестав бути небажаним і увійшов у моду. І з 18 століття у Францію з`їжджалися винороби, які хотіли навчитися правильної шампанізації. Зараз шампанське виробляють у багатьох країнах зі своїми особливостями та нюансами.
Виготовлення ігристого вина
Крім того, що справжнє шампанське виготовляється тільки в провінції Шампань, процес виготовлення цього напою та будь-яких інших ігристих вин має низку правил. Після збирання винограду він пресується та вирушає на ферментацію. Вона проходить або в залізних чанах, або в дубових бочках. Після алкогольної ферментації деякі виробники проводять також малолактичну. Це допомагає згладити кислотність.
Як правило, шампанське створюється шляхом асамбляжу різних урожаїв. Після нього вино розливається по пляшках і в них додається тиражний лікер – вино, дріжджі та цукор. Це необхідно для вторинної ферментації. При бродінні утворюється вуглекислий газ, який розчиняється у напої. Звичайне ігристе вино «витримується» від 15 місяців. А вінтажний – близько 5-7 років.
Види шампанського
За категоріями вина ігристі можна розділити на не вінтажні, вінтажні (міллезимні) та престижні кюве. Більшість напоїв білі, і лише 2-3% становить розе. Також шампанське ділять на рівні за кількістю цукру:
- Brut Nature або Zero – 0-3 г/л. Мають найбільш кислий та водночас натуральний смак.
- Extra Brut – 0-6 г/л. Бувають солодшими, ніж зеро, але далеко не всі цю різницю відчувають чітко.
- Brut – до 12 г/л. Це все ще не солодке вино, хоча кислотність відчувається набагато менше.
- Extra-dry – 12-17 г/л. Трапляється нечасто, оскільки є проміжним варіантом між солодким та сухим. А любителів таких напоїв не так багато.
- Sec – 17-32 г/л. Напівсолодке шампанське. Користується популярністю, позаяк має приємну м`якість.
- Demi-sec – 32-50 г/л. Зустрічається так само часто, як і попереднє, але солодше. Вважається улюбленим серед дівчат.
- Doux – понад 50 г/л. Десертний напій. Через великий вміст цукру теж зустрічається не надто часто. Але є справжні поціновувачі такого шампанського.
Як правильно вибрати гарне ігристе вино
Щоб купити справді гарне шампанське, потрібно звернути увагу на такі пункти:
- Колір пляшки. Скло має бути темним, що не пропускає світло. Під впливом світла напій починає гірчити.
- Перевіряйте етикетку. «Іскристе» і «газоване» вино – це підробка, в яку вуглець додають під високим тиском.
- Матеріал пробки. Краще вибирати напої з корковою пробкою. Вона краще зберігає справжній смак.
- Колір напою. Шампанське має бути прозорим із кольором, заявленим на етикетці. Без домішок та сторонніх запахів.
Замовлення шампанського в Napoli
Купити шампанське в інтернет-магазині Napoli можна від виробників таких країн як Франція, Іспанія, Італія, Німеччина та ін. При необхідності ви також можете оформити гуртову покупку. Шампанське доступне у пляшках об`ємом від 0,375 до 1,5 л. Одними з найпопулярніших напоїв у покупців стали:
- CHIARLI LAMBRUSCO DELL `EMILIA ROSATO (0,75 л);
- ADRIANO ADAMI GARBEL (0,75 л);
- ADRIANO ADAMI DEI CASEL (0,75 л);
- BRUNDLMAYER BRUT ROSE (0,75 л);
- CA` DEL BOSCO EXTRA BRUT 2018 року.