Грузинське вино Сапераві – найпопулярніше у країні походження. Воно сухе і виготовляється з винограду з такою самою назвою, хоча ці ягоди використовують також для створення інших вин.
Види вин Сапераві
Є кілька варіантів Сапераві вина, які користуються популярністю, хоч і по-різному, і відрізняються за смаком. Напої бувають таких видів:
- Класичне сухе. Саме воно стало візитівкою Грузії та популярним як у місцевих жителів, так і у тих, хто хоче скуштувати справжнє грузинське вино. Міцність такого напою – 11-13,5%. Найбільше цінуються витримані вина, а зберігати Сапераві можна до 30-50 років. Сухий сорт має насичений рубіновий колір, а у смаку легко вгадуються нотки чорносливу разом із гранатом і вишнею.
- Солодке та напівсолодке. У Грузії їх випускають дуже рідко, оскільки віддають перевагу традиційному напою в тому вигляді, в якому він задуманий. Солодке та напівсолодке Сапераві вино м`якше, виробляється з ягід на піку зрілості. Хоча і такий його варіант відрізняється приємним насиченим смаком. А якщо вино ще й витримане, то за смаком нагадує бургундське.
Особливості приготування вина із Сапераві
Це вино зазвичай готується кахетинським способом. Мезга бродить у глечиках-квеврі, вкопаних у землю. Хоча зараз більшість великих виробництв нерідко переходять на європейські технології та використовують стандартні сталеві чани.
Солодкуватість регулюється стиглістю ягід. Для класичного вина Сапераві беруть трохи недозрілий виноград. А для десертного потрібні стиглі ягоди з найбільшим вмістом цукру.
З чим пити вино Сапераві
Найкраще подавати Сапераві вино охолодженим. Рекомендується знизити температуру до 13-15 градусів та пити з келихів для червоного вина. Напівсолодкі краще розкриваються при температурі 18-20 градусів.
З напоєм чудово поєднуються жирні страви місцевої національної кухні, як плов, баранина, сациві. Попри насиченість смаку самого вина, воно не заглушує і не перебиває смаку їжі, а лише доповнює його, допомагаючи розкрити нові нотки.
Як правильно вибрати вино
Вина з винограду Сапераві вибрати не складно, оскільки більшість із них сухі та насичені. А тим, хто любить м`якший смак, варто взяти солодке чи напівсолодке. Але є кілька нюансів, які допоможуть не напоротися на підробку та не помилитися з вибором:
- Насичений темно-червоний колір, навіть якщо його трохи розбавити.
- Через таку інтенсивність кольору порожнина рота злегка забарвлюється.
- Наявність акцизних марок на пляшці.
- Пляшка має бути гладкою, без дефектів, «швів» та інших незрозумілих елементів.
Асортимент в інтернет-магазині Napoli
У каталозі інтернет-магазину Napoli представлені різні вина, виготовлені із винограду сапераві. Ціна вина Сапераві багато в чому залежить від використаних технологій та витримки, але загалом залишається доступною. Замовити напій з доставкою можна в будь-яке місто України, в тому числі гуртовою закупівлею. А якщо складно визначитися з вибором, рекомендуємо звернути увагу на такі вина:
- BESINI SAPERAVI;
- WINIVERIA SAPERAVI, WINIVERIA;
- PHEASANT`S TEARS SAPERAVI.