Біле вино виготовляють як із білих, так і червоних сортів винограду. Це популярний алкогольний напій, який чудово підходить як для святкових застіль, так і для повсякденного вживання. Різноманітність сортів і виробників дозволяє легко підібрати вино як любителям м`якого смаку, так і тим, хто надає перевагу яскраво вираженому кислому тону.
Різновиди білих вин
Будь-який алкогольний напій має певну класифікацію. І білі вина теж можна умовно поділити на види за багатьма параметрами. Часто їх поділяють на різновиди залежно від смакових відчуттів. Вони ж, своєю чергою, залежать від сортів винограду, що використовується для виробництва. Тоді варто виділити такі варіанти:
- Шардоне – популярне біле вино, яке витримується у дубових бочках;
- Совіньйон Блан – має впізнаваний трав`яний аромат, цілком м`який і освіжальний;
- Шенен Блан – відрізняються солодким присмаком, але вино може бути сухим;
- Сотерн – десертні вина, які виділяються внаслідок густого солодкого смаку;
- Рислінг – має приємний медовий аромат, поєднується з телятиною та стравами східної кухні.
Класифікація білого вина
На класи біле вино зазвичай ділять залежно від вмісту цукру. Від цього сильно залежить смак та сприйняття напою. Так він поділяється за такою класифікацією:
- сухі – менш як 4 г/л цукру;
- напівсухі – до 18 г/л. Має більш м`який та солодкий смак. Але ніякої нудотності не відчувається. Можуть мати легкий медовий присмак;
- напівсолодкі – до 45 г/л;
- солодкі – понад 45 г/л.
У сухих сортах досить складно дотриматися плавильного балансу алкоголю, та ще й кислотності. І в цілому такі вина мають порівняно кислий смак, який підкреслює менш виражені відтінки. Вони користуються великою популярністю як у вживанні, так і в кулінарії.
Напівсолодкі та солодкі мають більш м`який та солодкий смак. Але ніякої нудотності не відчувається. У них буває медовий та фруктовий присмак. А ось солодкі готуються з пізнього збирання та ягід певного типу. Відмінний варіант для нескладних десертів та фруктів.
Як окремий клас варто виділити молоді ігристі вина. Вони проходять повторне додавання цукру та бродіння. Найпопулярнішим ігристим напоєм, звичайно, вважається шампанське.
Особливості виробництва
Насправді для створення гарного білого вина потрібно лише виноград та дріжджі. Але ось процес займає чимало часу і залежно від одержуваного напою має деякі нюанси. У виготовленні білого вина є низка особливостей:
- Збір та обробка ягід. Залежно від того, який сорт напою створюється, збираються ягоди певної солодкуватості та сорту. Деякі білі вина готуються із темних ягід, але для цього важливо прибрати шкірку.
- Сувора ферментація. Процес ферментації відбувається під чітким контролем при температурі 20-22 градусів. Для vintage температурний діапазон становить 14-18 градусів.
- Витримка. Витримуються такі напої не завжди. Молоде біле вино має великий попит. І залежно від стилю напою, його можуть залишити «зріти» у новій чи старій дубовій бочці.
З чим подають біле вино
Як і інший алкоголь, біле вино підходить під різні страви залежно від сорту. І цей напій можна назвати універсальним. Адже звичайне сухе підходить як до головних страв із птиці та морепродуктів, так і до несолодких десертів та сирів.
Напівсухі вина вигідно доповнювати морепродуктами та овочами. Салати, дичина та птиця теж добре з ними поєднуються. Сюди відносяться сирні закуски. А напівсолодкі вигідно підкреслять випічку, десерти та фрукти.
Асортимент в Наполі
Купити вино біле в інтернет-магазині Наполі можна за вигідними цінами як в роздріб, так і гуртом. У каталозі знайдуться напої обсягом від 0,375 до 5 л. Великий асортимент дає можливість підібрати відповідне вино під будь-який привід та страви. А найпопулярнішими стали такі напої:
- DOMAINE DU GUETTE SOLEIL CHABLIS;
- PETER MERTES SPARKLING;
- BADAGONI PIROSMANI;
- JORGE ORDONEZ & CO BOTANI ESPUMOSO;
- SAUVIGNON BLANC.