Хороше червоне вино буде не зайвим у будинку кожного, хто цінує смачні алкогольні напої. Велика перевага вина в тому, що приємний смак мають не тільки дорогі сорти, а й доступні, з цілком бюджетною ціною.
Види гарного червоного вина
В алкогольних напоїв безліч різних характеристик, особливо такого популярного і поширеного як вина. Розділити червоне вино на види можна відразу за декількома параметрами:
- Вміст спирту. За цим параметром вина можуть бути слабоалкогольними («зелені») з міцністю 6-11 градусів, міцними натуральними 14-16 градусів і кріпленими.
- За сортовим складом. Тут все просто – напій може бути зроблений з одного сорту винограду (моносортовий) і купаж (бленд з декількох сортів). Не можна сказати, що моносортові однозначно краще чи навпаки.
- Територія походження. Для висококласних червоних вин місце вирощення винограду і місце, де роблять сам напій, повинні збігатися. Адже через транспортування матеріалу підсумкова якість продукту може суттєво знизитися.
- Витримка. Ранжувати напій за цією характеристикою можна тільки якщо вино має потенціал до витримки. Більшість вин на ринку – молоді, які готові до вживання відразу після виготовлення.
Класифікація вин
Червоне вино можна розділити за кількістю цукру. При бродінні дріжджі з`їдають те, що міститься в соку винограду. І залежно від того, скільки цукру залишається, напої поділяються на:
- сухі – майже без цукру, менш як 4 г/л;
- напівсухі – від 4 до 12 г/л;
- напівсолодкі – від 12 до 45 г/л;
- солодкі – понад 45 г/л.
Сорти винограду
Для виготовлення червоного вина використовується багато різних сортів винограду. І ті, з яких виготовляється напій, відрізняються від їстівних. Звичайно, зробити домашній варіант вина можна з будь-якого винограду, але його якість і смак дуже відрізнятимуться. Найпопулярнішими і найчастіше використовуваними сортами ягід для червоного вина вважаються такі:
- Гренаш;
- Піно Нуар;
- Сапераві;
- Каберне-Совіньйон;
- Шираз;
- Мерло;
- Санджовезе;
- Мальбек.
Поради сомельє при виборі пляшки червоного вина
У магазинах представлена величезна кількість алкогольних напоїв із винограду. Щоб одразу правильно підібрати пляшку червоного вина, варто звернути увагу на такі характеристики:
- колір пляшки – темне скло перешкоджає впливу світла;
- сорт винограду – певні сорти мають абсолютно конкретні смакові особливості;
- принцип сполучуваності – важливо враховувати, із чим вживатиметься напій;
- індивідуальні переваги – не варто купувати сухе вино тільки тому, що воно вважається популярним, якщо тому, хто його питиме, подобаються солодкі десертні варіанти.
Як правильно пити червоне вино
Ніхто не заборонить вживати цей напій, коли, як і з чим хочеться. Але для повноти відчуттів, розкриття всіх ароматів і смаку варто дотримуватися пари рекомендацій. По-перше, краще правильно підібрати келих. Червоне вино зазвичай п`ють із великих келихів із широким горлом. Також напій має бути кімнатної температури або, у разі молодого вина, охолодженого до 13-15 градусів.
З чим пити червоне вино
Правильне поєднання їжі та вина червоного дозволить розкрити та підкреслити смакові якості і того, і іншого. Як правило, його п`ють із такими стравами:
- сухе – м`ясо, птиця, твердий сир;
- напівсухе – м`ясо, овочі, молоді тверді сири;
- напівсолодке – відмінно підходить до десертів, фруктів та випічки;
- солодке – тільки до десертів, випічки та солодких фруктів.
Асортимент червоного вина в «Наполі»
У нашому інтернет-магазині ви зможете купити червоне вино з різних країн будь-якої міцності. Тут ви легко підберете смачний напій високої якості, незалежно від ціни. Найпопулярнішими стали такі вина:
- TUFARELLO NERO DI TROIA PUGLIA IGP 13,5%;
- VILLA ITALIA ROSSO VDT;
- CASTELLO DI ALBOLA "ACCIAIOLO TOSCANA IGT";
- MONTANARO TORINO ROSSO;
- CALVET CHATEAU SAINT-GERMAIN BORDEAUX SUPERIOR.